سلامت و سبک زندگی

سلامت و سبک زندگی

سلامت و سبک زندگی

سلامت و سبک زندگی

۵ نشانه پیری که می‌توانند زنگ هشدار بیماری دیابت هم باشند!

بیشتر مردم فکر می‌کنند که مشکلاتی در سلامت و بدن مانند کاهش شنوایی یا کسالت از اتفاقات بدیهی در دوران سالمندی هستند و هیچ مشکل دیگری را نشان نمی‌دهند، اما دقیقا این‌طور نیست. درواقع، این نشانه‌های رایج پیری می‌توانند از علائم ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ باشند. به‌گفته متخصصان، از آن‌جایی که بیماری دیابت کاملا تدریجی پیشرفت می‌کند، فرد بیمار می‌تواند مشکل عجیبی را احساس نکند، اما به این بیماری مبتلا شده باشد.

پس قبل از این‌که هر کدام از علائم زیر را به افزایش سن مرتبط کنید، آن‌ها را به‌عنوان نشانه‌های احتمالی ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ در نظر بگیرید. ضعف شنوایی یا تاری دید وقتی که افراد نمی‌توانند صحبت دیگران را به‌طور واضح بشنوند یا وقتی که نمی‌توانند نوشته‌های کتاب را بخوانند، معمولا این مشکلات را به پیری و کاهش سلامت بدن ربط می‌دهند. با این‌حال، مطالعات علمی نشان داده‌اند که افراد مبتلا به بیماری دیابت، ۲ برابر بیشتر از دیگران با احتمال ابتلا به ضعف شنوایی یا حتی از دست دادن شنوایی مواجه هستند.

یکی از ویژگی‌های بیماری دیابت، این است که به رگ‌های خونی و عصب‌های موجود در گوش‌ها و چشم‌ها آسیب می‌رساند. بیماری‌هایی مانند رتینوپاتی و آب مروارید هم می‌توانند به بینایی صدمه بزنند. کمبود انرژی و تحریک‌پذیری دوران سالمندی معمولا با کمبود انرژی همراه است که در ادامه به بدخلقی و تحریک‌پذیری عصبی منجر می‌شود. با این‌حال، بیماری دیابت نوع ۲ هم می‌تواند باعث خستگی و تندمزاجی در بعضی از افراد شود. در این موارد، گلوکز در جریان خون تجمع می‌کند و برای تولید انرژی به سلول‌ها منتقل نمی‌شود. همین روند است که احساس خستگی، گرسنگی، کسالت و کمبود انرژی را در این بیماران به‌وجود می‌آورد، چون فرآیند سوخت‌رسانی به سلول‌های بدن مختل شده است.

یکی از مطالعات PLoS One هم در سال ۲۰۱۶ نشان داده است که عوامل دیگر مانند افسردگی، بیماری فشار خون بالا، التهاب و انواع بیماری‌های قلبی و متابولیک در سالمندان، به‌طور مستقل با افزایش خطر ابتلا به بیماری دیابت همراه هستند. تکرر ادرار و تشنگی شدید بعضی از افراد با افزایش سن، بیشتر از قبل ادرار می‌کنند و بیماری دیابت می‌تواند یکی از علت‌های این مشکل باشد. در این موارد، قند در جریان خون باقی می‌ماند و به سلول‌های بدن نمی‌رسد. بنابراین، تنها راه برای دفع قند از بدن، ادرار است. تداوم این روند هم تعادل آب بدن را برهم می‌زند و درنهایت تشنگی شدیدی را به‌وجود می‌آورد.

بعضی از افراد مبتلا به بیماری دیابت سعی می‌کنند که تشنگی شدیدشان را با مصرف نوشیدنی‌های شیرین و گازدار برطرف کنند، اما نمی‌دانند که چنین کاری می‌تواند چرخه باطل و آزاردهنده‌ای را بازتولید کند. کاهش وزن بدون دلیل بعضی از افراد همراه با افزایش سن، کاهش وزن را تجربه می‌کنند که واقعا می‌تواند از ویژگی‌های افزایش سن و پیری باشد. با این‌حال، هرگونه کاهش وزن بدون دلیل (خصوصا بدون تلاش برای کاهش وزن) به بررسی دقیق نیاز دارد. افراد مبتلا به بیماری دیابت کنترل‌نشده، سوخت بدن خودشان را از غذاهای مصرفی به‌دست نمی‌آورند و درنتیجه با کاهش وزن بی‌دلیل مواجه می‌شوند. علائم غیرعادی پیری می‌تواند با این مشکلات همراه باشد: بی‌حسی و سوزن‌سوزن شدن دست‌ها و پاها، خشکی و خارش پوست،‌ بهبودی دیرهنگام زخم‌ها.

با این‌حال، همه این نشانه‌ها می‌توانند به آسیب‌دیدگی جریان خون اشاره داشته باشند که درنتیجه بیماری دیابت کنترل‌نشده یا طولانی شدن دوره این بیماری به‌وجود آمده است. این آسیب‌دیدگی اجازه نمی‌دهد که مواد مغذی، مایعات، چربی‌ها و اکسیژن به نقاط مورد نظر در بدن برسند.